De 5 belangrijkste voordelen van mindfulness tijdens je zwangerschap voor jou op een rij:

 

1. Vermindering van stress tijdens de zwangerschap

2. Vermindering van angst voor de bevalling

3. Stimuleert aanmaak van endorfines, natuurlijke pijnstilling

4. Stimuleert aanmaak van melatonine, natuurlijk ontspannings-/slaaphormoon

5. Verkleint de kans op interventies & complicaties tijdens de bevalling

DOWNLOAD HIER DE MEDITATIE OEFENING: CONTACT MET JE BABY

Wat is mindfulness?

Bij mindfulness gaat het vooral om bewust je aandacht ergens naartoe te brengen, om jezelf te betrappen als je vanuit de “automatische piloot” handelt. Want een groot deel van de dag zijn onze gedachten bij dingen die al gebeurd zijn of nog gaan gebeuren. Bijvoorbeeld het steeds terug halen van een probleem op het werk of een rekening die nog betaald moet worden.

Waarom mindfulness?

Misschien herken je dit; je gedachten constant aan het “tijd reizen”, dit zijn we gewend. Hierdoor kost het tijd om jezelf te betrappen op het oneindig afspelen van bepaalde beslissingen of gesprekken die al geweest zijn of nog kunnen komen. Maar helaas nemen deze “reizen” in de tijd ons meestal mee naar negatieve gedachten. Wat uiteindelijk zorgt voor stress bij jou en je baby.

Het doel van mindfulness is dan ook jezelf bewust maken van de automatische piloot. Mindfulness leert je, je te richten op je ademhaling, je lichaam en de sensaties in je lichaam. Daarnaast leer je minder snel mee te gaan in die negatieve gedachten die juist voor stress zorgen en angst oproepen. Het is bij mindfulness belangrijk te realiseren dat het maar gedachten zijn en geen feiten. Door te oefenen leer je deze gedachten voorbij te laten gaan zonder oordeel en zonder dat je erin verstrikt raakt. Als dit je lukt ben je mindful bezig.
Je zou het kunnen zien als “brain training”, iedere keer als je gedachten richting het negatieve gaan richt je je gedachten weer op het positieve. En iedere negatieve gedachte is weer een kans om opnieuw te beginnen. Om opnieuw de negatieve gedachten om te zetten in iets positiefs en te genieten van dat wat er nu is.

Ben jij mindful zwanger?

Een ander belangrijk aspect van mindfulness tijdens je zwangerschap is leren bewust stil te staan bij je zwangerschap en verbinding te maken met je baby. Hierdoor leer je hoe je beter en positiever om kunt gaan met stressvolle en onprettige situaties die zich voor zouden kunnen doen tijdens de bevalling. Ook leer je in het nu te blijven waardoor je uiteindelijk beter om kunt gaan met spanning tijdens je zwangerschap en bevalling.

Mindfulness zal je ook helpen rustig en gefocust te blijven tijdens de bevalling. Het zal je leren niet vooruit te lopen op dat wat zou kunnen gaan gebeuren, maar aanwezig te blijven bij dat wat er nu is. Uiteindelijk zal dit alles resulteren in het positief om kunnen gaan met de weeën, pijn en ongemak die tijdens de bevalling ervaren kan worden. Doordat je mindfulness altijd kunt toepassen; voor, tijdens en na je zwangerschap en bevalling is het voor iedereen op ieder moment van de dag toegankelijk.

Mindful zwanger

Ben jij mindful zwanger?

 

 

Chat openen
1
Stuur een WhatsApp!
Scan de code
Hallo, laat je bericht achter en ik reageer zo snel mogelijk!