HOE KAN JE (GEBOORTE-)PARTNER JE HELPEN TIJDENS DE BEVALLING? ZWANGER ZIJN IS IETS DAT ALLEEN JIJ ECHT KUNT BELEVEN, JIJ DRAAGT JE BABY, VOELT JE BABY, LAAT JE BABY GROEIEN IN JE BUIK. VOOR JE PARTNER IS DE GEBOORTE EN HET FEIT ER TOCH ECHT EEN BABY KOMT VAAK NOG VER VAN HET BED. MAAR TIJDENS DE BEVALLING, DE GEBOORTE VAN JULLIE BABY KAN JOUW PARTNER WEL DEGELIJK EEN BELANGRIJKE ROL SPELEN. EN GELUKKIG WORDT DE ROL VAN DE GEBOORTEPARTNER TIJDENS DE BEVALLING STEEDS MEER ALS HEEL BELANGRIJK GEZIEN!

Wat is de rol van jouw (geboorte-) partner tijdens de bevalling

Als je zwanger bent komt er veel op je af. Vooral bij een een eerste zwangerschap is er veel om over na te denken, te regelen en uit te zoeken. Waarschijnlijk ben je ook al bezig met jezelf een voorstelling maken van de bevalling. Hoe zie jij de geboorte voor je? Waar wil je bevallen, hoe wil je bevallen en wie moet er bij zijn, of wie moeten er juist niet bij zijn? Voor jou heel belangrijk want de geboorte van je kind is iets dat je nooit meer zal vergeten. En hoe en waar je bevalt zal je voor rest van je leven bij blijven.
Maar wat ook heel belangrijk is, is de rol die jouw partner gaat spelen. Want je partner kan zoveel voor je doen tijdens de bevalling. Denk bijvoorbeeld aan iets heel simpels zoals ervoor zorgen dat je iedere 45/60 minuten naar de wc gaat. Zorgen dat je genoeg eet & drinkt. Zorgen dat het bevalbad voor je klaar staat. Zorgen dat je ongestoord in je bubbel kunt blijven, je masseren, letterlijk ondersteunen, of misschien is alleen al zijn of haar aanwezigheid voldoende voor jouw en geeft dat jou rust & kracht.

Hoe ziet jouw (geboorte-) partner de bevalling voor zich?

Bespreek ook samen hoe jouw partner de bevalling voor zich ziet. Is hij of zij er al mee bezig? Waar en hoe ga je bevallen? Wat gaat je partner doen om jou te ondersteunen? Zijn er dingen die je partner graag wilt doen, zoals de baby aanpakken, de navelstreng doorknippen, huid-op-huid contact als jij verzorgt moet worden na de bevalling. Misschien heeft je partner bepaalde muziek in gedachten die zullen helpen te ontspannen. Vraag eventueel je partner dingen op te schrijven of maak samen een lijstje/plan zodat jullie hierop terug kunnen vallen.

Zitten jullie op één lijn?

En natuurlijk is het ook belangrijk dat jullie beide op één lijn zitten met betrekking tot hoe jullie willen/hopen dat de bevalling verloopt. Want een bevalling heeft veel impact op zowel mama als papa. Een soepel verloop van een bevalling, maar ook een bevalling die minder soepel verloopt of medische interventies heeft zal ongetwijfeld ook op de geboortepartner een impact hebben.
Een hele mooie en eenvoudige oefening die ik tijdens de partnerworkshop toepas is een korte visualisatie oefening waarbij we ons voorstellen hoe jullie de bevalling voor je zien. Waar ben je, wie is er bij, is het licht gedimd, welke muziek hoor je? Misschien hele kleine details, maar super belangrijk om ervoor te zorgen dat jullie je helemaal op elkaar, op de bevalling en op de baby kunnen richten. Want niet alleen jij, maar ook jouw partner wilt natuurlijk een liefdevolle en mooie bevalling, die bij jullie als stel past.

Tips voor jullie om de samenwerking tijdens de bevalling te vergroten:

 • Laat je partner de autostoel al in de auto zetten
 • Je partner zorgt dat je genoeg drinkt en (gezonde) snacks binnen handbereik hebt
 • Laat je partner zich al in lezen hoe het bevalbad opgezet moet worden
 • Er zijn heel veel simpele massage technieken die de oxytocine stimuleren
 • Je partner kan met een sjaal een aantal Rebozo oefeningen bij je doen
 • Je kunt heerlijk uitrusten door op je partner te leunen
 • Je partner kan je helpen met ondersteunende houdingen
 • Neem samen even een moment om uit te rusten
 • Bespreek eens de mogelijkheid om samen in een bevalbad te zitten tijdens de geboorte
 • Gebruik jouw partner als jouw stem zodat je in je bubbel kunt blijven
 • Neem het geboorteplan goed door samen zodat je partner jullie geboorteplan kan waarborgen
 • Je partner zorgt ervoor dat je iedere 45/60 minuten naar de WC gaat
 • Jouw partner zorgt voor rust

Willen jullie nog meer hele praktische tips horen en echt leren hoe je alle bovenstaande punten nu echt samen kunt toepassen? Doe dan mee met de Partnerworkshop op zaterdag 28 Januari.

De link voor meer informatie kun je hier vinden: Meer informatie partnerworkshop

Chat openen
1
Stuur een WhatsApp!
Scan de code
Hallo, laat je bericht achter en ik reageer zo snel mogelijk!