ONLANGS KREEG IK VAN EEN VRIENDIN DE VRAAG OF IK NOG TIPS HEB VOOR HAAR GESPREK MET DE GYNEACOLOOG VOOR HAAR GEPLANDE KEIZERSNEDE. IK WIL MIJN TIPS OOK GRAAG MET JULLIE DELEN!

1. Maak een Geboorteplan!

Daar komt ze weer met het geboorteplan, maar zoals je inmiddels weet ben ik groot fan van het GEBOORTEPLAN! En ook bij een geplande keizersnede is mijn eerste en misschien wel meest waardevolle tip: maak een geboorteplan!

Door voor jezelf ook voor deze situatie een geboorteplan te maken begin je mental al aan de voorbereiding van deze “bevalling”. Je staat stil bij dit Life Event, je verdiept je in deze medische ingreep en het zet je aan het denken over hoe jij dit voor je ziet. Dit al je helpen in de communicatie met de gynacoloog en zal ook rust in je hoofd creeëren.

Het doel van je geboorteplan is niet om iets schokkerends neer te zetten, maar om de communicatie met de zorgverleners te starten. Ook voor hun is het fijn om te weten dat jullie verwachten op één lijn zitten. Ook zal dit bijdragen aan jouw Geboortegeluk! En misschien wordt je verrast door de meedenkendheid en openmindedheid van de person met wie je in gesprek bent!

2. Bespreek de mogelijkheden van een Gentle Sectio

In de folder van het Catharina ziekenhuis (https://www.catharinaziekenhuis.nl/patientenfolders/zorg-rondom-een-keizersnede-gyn-026/)
(en website MMC) is dit omschreven als het laten zakken van het doek waardoor moeder en vader de mogelijkheid hebben om de baby geboren zien te worden. Hierna zal de baby meteen op je borst gelegd worden als je dat wilt. Er wordt gezorgd dat je borst vrij is zodat de baby meteen na de geboorte comfortabel bij jou kan liggen. Tijdens een Gentle sectio wordt meestal ook geprobeerd om de baby wat rustiger/langzamer geboren te laten worden. Super mooi en zou ik zeker doen!

Aanvullend hierop, in andere landen is bij een Gentle Sectio ook de mogelijkheid om zelf gekozen muziek op te zetten, rust in de kamer te creeëren, aroma therapie en zelfs zacht licht te creeëren zodat de baby een zachte start maakt. Dit zou je kunnen bespreken met de gynaecoloog.

Misschien is er zelfs een mogelijkheid om na de geboorte zelf je baby “aan te pakken / over te pakken” en vervolgens zelf op je borst te leggen. Dit noemen we een Mother Assisted Birth/Ceasarean. De Doula Academie had hier laatst op Instagram een mooie post over.

Vraag ook naar de mogelijkheden m.b.t. het laten uitkloppen van de navelstreng (wait till the white). Hierdoor krijgt je baby nog een enorme boost van bloed, zuurstof, voedingsstoffen & mineralen. Het advies is minimaal 10 minuten (dus niet de 2/3 minuten die ze standaard aanhouden bij een keizersnede) laten uitkloppen, soms kan dit zelf een half uur duren (na 1 minuuut is de navelstreng nog niet uitgeklopt).
En geef aan wie de navelstreng mag doorknippen.

3. Huid-op-huid contact

Erg belangrijk!!! Gelukkig is dit standaard in de meeste ziekenhuizen standaard. Huid-op-huid contact stimuleert de aanmaak van oxytocine bij jou en de baby en bevorderd daardoor de hechting, borstvoeding en loslaten van de placenta. Vraag voor zekerheid of jullie ook het gouden uur krijgen, en hoe dit eruit ziet bij een geplande keizersnede; is er zacht licht, rust in de (operatie) kamer, is het echt een uur?

Ook na de geboorte, knuffel zo veel mogelijk en doe zo veel mogelijk huid-op-huid contact. Misschien een leuke skin-to-skin top kopen (https://www.seraphine.com/eu/grey-marl-cotton-skin-to-skin-top-1/). Dit contact is erg belangrijk voor het stimuleren van de oxytocine welke weer de hechting, borstvoeding en herstel bevorderd.

4. Borstvoeding (BV)

Bij een keizersnede is het niveau van oxytocine lager dan bij een natuurlijke bevalling. En BV stimuleert weer de aanmaak van oxytocine waardoor de hechting, en jouw herstel gestimuleerd worden. Ook slaap je beter als je BV geeft! Het voelt niet zo maar is echt wetenschappelijk bewezen 😊.

5. Maak een kraamplan

Omdat de geboorte nu gepland is kun je ook al een plan maken voor de kraamperiode.

– Is er (extra) hulp nodig tijdens jouw herstel?

– Probeer al voor te koken en maaltijden in te vriezen

– Misschien kun je al boodschappen doen of inplannen om te laten bezorgen met power food!!!

– Misschien kun je uit voorgaande ervaringen al nadenken wat je van de kraamzorg verwacht?

– Zorg voor extra fijne kleding, bijvoorbeeld zacht nachthemd, onderbroeken die hoger zitten zodat ze niet op je litteken zitten, mooie kimono.

– Hoe wil je het bezoek inplannen?

– Zorg dat je bijvoorbeeld al de tepelzalf van de apotheek in Asten in huis hebt

TIP voor de partner: hij zal het enorm druk krijgen de eerste weken, dus probeer als de kraamhulp er is samen zo veel mogelijk rust te nemen. Zij kan de kinderen wel vermaken toch?

Misschien is deze podcast leuk om te luisteren. Gaat over een dame die 2x keizersnede had en 2x een hele andere ervaring.

Als je die gaat luisteren luister dan ook even de podcast die ik opgenomen heb 🙂

Hopelijk heb je hier iets aan, en mocht je nog vragen hebben dan hoor ik dat natuurlijk graag.

Chat openen
1
Stuur een WhatsApp!
Scan de code
Hallo, laat je bericht achter en ik reageer zo snel mogelijk!