De navelstreng laten uitkloppen, waarom zou je dat doen?

HEBBEN JULLIE AL BESPROKEN WIE DE NAVELSTRENG GAAT DOOR KNIPPEN? EN HOE EN WANNEER JULLIE DAT GAAN DOEN? WACHT DAN EVEN TOT DE NAVELSTRENG UITGEKLOPT IS. HIERONDER LEES JE WAT DAT IS EN WAT DE VOORDELEN ZIJN.

Toen ik zwanger was van mijn eerste dochter hoorde ik de term “navelstreng uitkloppen” voor het allereerst. Ik ging op zoek naar de voordelen en vernoemde dit in mijn geboorteplan, maar ik ging er ook vanuit dat dit normaal was en had me er verder niet in verdiept. Na de geboorte van mijn dochter was ik moe, en vond eigenlijk alles goed. Ik had echt niet de kracht om na te kijken na hoe lang de verloskundige voorstelde om de navelstreng door te knippen. Was dat 3 minuten, 10 minuten of een half uur….?

Bij mijn tweede zwangerschap was ik veel stelliger en zelf, door het mooie verloop van de bevalling zelf ook veel meer aanwezig en weerbaarder. Dus het laten uitkloppen wou ik echt laten doen tijdens het gouden uur. En dit werd uiteindelijk een halve lotus geboorte, waar wij enorm van genoten hadden.

Wat is het laten uitkloppen van de navelstreng?

Nadat je baby geboren is, is hij of zij nog steeds met jou verbonden door middel van de navelstreng. Er stroomt nog steeds bloed en voedingsstoffen via de placenta naar jouw baby. Onder het “laten uitkloppen” van de navelstreng wordt vaak verstaan, dat er 2-3 minuten gewacht wordt tot na de geboorte van de baby. Binnen deze eerste 3 minuten zou de toevoer van extra voedingsstoffen het grootste zijn.
Een andere beschrijving is “wait for the white”, er wordt dan gewacht tot de navelstreng helemaal wit geworden is. Vanaf dit moment zou er dan ook geen pulse/hartslag meer waargenomen worden. Voor beide bovengenoemde opties is de placenta meestal nog niet “geboren”.

Hieronder kun je het verloop van een ongeklemde of ongeknipte navelstreng zien. Op de eerste foto is de baby nét geboren, en de laatste foto is 15 minuten later genomen. Zoals je kunt zien is de navelstreng wit en losser.

Uitkloppen navelstreng

Wat is het grote voordeel?

Het grootste voordeel is dat zolang er nog een pulsering of klopping in de navelstreng voelbaar is stroomt er nog steeds bloed, voedingsstoffen, stamcellen en hormonen naar jouw baby. Vooral het bloed zorgt ervoor dat je baby nog een extra boost krijgt na de geboorte en er kan tot wel 30% extra zuurstof, bloed en voedingsstoffen naar je baby gaan!

Tips voor het laten uitkloppen van de navelstreng?

Tip 1): zet het duidelijk in je geboorteplan en bespreek van te voren met de verloskundige wat zijn hieronder verstaan. Dit vooral om af te stemmen of jullie beide dezelfde manier en tijd voor ogen hebben.

Tip 2): gaat jouw voorkeur uit naar een natuurlijke en/of hands-off bevalling, dan is een andere mooie optie om te wachten tot de placenta (op natuurlijke wijze) geboren is. In veel culturen is het gebruikelijk om de verbinding tussen de baby en placenta pas te verbreken als de placenta geboren is. Dit noemen wij een halve lotus bevalling. Je kunt dan ook langer wachten tot de navelstreng helemaal uit geklopt is voordat deze doorbroken wordt. Dit kan door middel van een navelklem, cordring of navelveter. In een andere blog kom ik daar nog op terug.

Tip 3): wil je zeker weten dat de navelstreng echt helemaal uitgeklopt is, dan zou je kunnen kiezen voor een lotusgeboorte. Bij een lotusgeboorte wacht je tot de navelstreng vanzelf in zijn geheel loslaat. De placenta en baby blijven tot dat moment aan elkaar verbonden. Dit is natuurlijk iets heel moois, maar lees je wel goed in zodat dit je dit op de juiste manier doet. Bedenk bijvoorbeeld hoe je de placenta na de geboorte wilt bewaren, doe je deze in een mandje of speciaal tasje, welke kruiden zijn er nodig om ervoor te zorgen dat deze zo snel mogelijk indroogt, past dit bij jullie, is het praktisch en zijn er eventueel nadelen aan verbonden?.

En zoals als met alles, doe wat voor jullie goed voelt, wat bij jullie past zodat jullie heerlijk kunnen genieten van jullie Geboortegeluk.

Wil je nog meer informatie lezen met betrekking tot dit onderwerp? Dan kun je op onderstaande websites meer lezen:

https://www.minimi.be/de-navelstreng-na-de-bevalling-laten-uitkloppen-of-melken-wat-is-dat/
https://dalalounatuurlijk.nl/wanneer-de-navelstreng-doorknippen/
https://moederaarde.nl/achtergrond/de-navelstreng-laten-uitkloppen/

Chat openen
1
Stuur een WhatsApp!
Scan de code
Hallo, laat je bericht achter en ik reageer zo snel mogelijk!