Bevallen vanuit regie, wat bedoelen we daarmee?

TEGENWOORDIG KOM IK STEEDS VAKER DE WOORDEN: BEVALLEN & REGIE TEGEN. MAAR WAT IS DIT? EN IS DIT REALISTISCH? OF GAAT HET IN BEVALLEN NIET ZO ZEER OVER REGIE MAAR JUIST HET GEVOEL VAN REGIE?

Hoofd versus lichaam

We zijn zo gewend om constant maar aan te staan. Om constant in ons hoofd te zitten, terwijl het juist goed is om meer in verbinding met je lichaam te staan. Vooral tijdens je zwangerschap, waarbij het vanuit de natuur draait om zachtheid, voelen en in verbinding staan. Ook tijdens de bevalling kan dit een grote valkuil zijn, want door in je hoofd te gaan zitten wil je de bevalling sturen. Maar een bevalling kun je niet sturen. Wat je wel kunt sturen is hoe jij zelf omgaat met alles en je ademhaling. Je kunt zelf sturen hoe je omgaat met de weeën, hoe diep je kunt ontspannen, hoe je de controle over je ademhaling hebt en hoe diep je in je beval bubbel kunt komen. En dit alles heeft veel meer met regie te maken dan het willen controleren van de bevalling.

Kracht en vertrouwen

Zwanger zijn, de geboorte van je kind, het zijn dingen die zo bijzonder zijn en iets is dat je nooit meer zal vergeten. Het is echt een ervaring dat je voor de rest van je leven zal vormen. Het vormt je, je draagt het met mee, of het nou een hele mooie, krachtige ervaring is, of een negatieve ervaring.

En juist omdat het een Life Event is, wil je dat jouw bevalling ook vanuit jou zelf verloopt. Dat jij in je eigen kracht staat. Dat je jouw stem kunt laten horen en dat je kunt handelen vanuit vertrouwen; vertrouwen in zelf, in je partner, in je baby en heel belangrijk vertrouwen in jou door het team dat op dat moment naast je staat.

Het gevoel van regie

Als je tijdens je bevalling in je eigen kracht staat, je het gevoel hebt dat jij je bevalling aan kunt, zal je sneller het gevoel ervaren van regie ervaren. En dan niet zo zeer over het verloop van de bevalling, maar wel over je eigen lichaam, je autonomie en je wensen. Maar om dit gevoel te bereiken zijn een een aantal dingen belangrijk, je leest ze hieronder.

  • Goede voorbereiding: Onderdeel van een goede voorbereiding is bijvoorbeeld het volgen van een zwangerschapscursus. Hier leer je hoe een bevalling kan verlopen, hoe je lichaam werkt, wat weeën echt zijn en wat ze doen. Als je echt een hele goede cursus hebt zal je ook leren wat je allemaal kunt doen om de meest optimale beval omstandigheden te creëren; En hoe jij en je partner echt als een team kunnen werken, denk bijvoorbeeld aan mijn partner workshop.Daarnaast hoort bij een goede voorbereiding ook hoe je in verbinding kunt staan met je baby & lichaam. En hoe je minder in je hoofd zit en meer in je lichaam. Ook is hierin belangrijk dat je leert omgaan met angsten, pijn en hoe je je kunt overgeven aan de situatie van dat moment zonder aan jezelf voorbij te gaan. Want juist dat stukje, aan jezelf voorbij gaan, geeft vaak het gevoel dat het je allemaal overkomt en dat je dus voor je gevoel de regie /controle verloren hebt.

 

  • Communicatie: In mijn logo heb je het misschien al gezien: Een reflectie van jezelf. Maar wat bedoel ik hier mee? Hiermee bedoel ik dat jouw bevalling een reflectie moet zijn van wie jij bent en wat jij wilt.  Hierbij hoort ook je wensen kenbaar kunnen maken aan de hand van bijvoorbeeld je geboorteplan. Hieronder valt ook echt weten wat voor jou belangrijk is, maar ook weten wat je juist niet wilt. Misschien wil je specifiek geen herhaling van de vorige bevalling. Of misschien juist wel omdat het zo’n mooie ervaring was. Hierbij hoort het stukje, weten welke keuzes/opties er zijn. Denk bijvoorbeeld aan pijnstilling, inleiden, hoe & waar je wilt bevallen. Als jij dit voor jezelf duidelijk hebt, zal je merken dat je dit ook beter kenbaar kunt maken aan de zorgverleners. En als jij comfortabel bent met jouw plan, kunt toelichten waarom je iets specifiek wel of niet wilt, en laat zien dat je er goed over nagedacht hebt zul je merken dat zorgverleners ook sneller geneigd zijn om mee te gaan in jouw wensen en keuzes. En hierdoor creëer je het gevoel van regie, jij hebt de controle over jouw wensen.

 

  • Bij jezelf blijven: Zoals je net al las in het stukje “goede voorbereiding” is het heel belangrijk dat je bij jezelf kunt blijven. En hiermee bedoel ik ook letterlijk bij je eigen lichaam. Je kunt niet de regie hebben over de bevalling, maar wel over hoe jij de weeën opvangt, over je ademhaling en je gedachten en mindset. Vergeet ook niet het stuk “loslaten”, want omdat we eigenlijk zoveel willen controleren vergeten we soms dat bevallen een matuurlijk process is waar jij en je lichaam voor gemaakt zijn. En door bij jezelf te blijven tijdens de gehele bevalling en naar je lichaam te luisteren kom makkelijker in je beval bubbel en kun je eenvoudiger los laten. Je kunt en durft je dan makkelijker af te sluiten en hierdoor kun je je beter ontspannen. Zo creëer je weer een stukje regie, je krijgt hiermee de regie over jezelf. Je zult merken dat zorgverleners je met rust te laten en jou je ding te laten doen waardoor de bevalling je niet overkomt maar jij de bevalling leid, vanuit jezelf.

 

  • Positieve mindset:  Dit is misschien nog wel één van de belangrijkste dingen. Door al het bovenstaande te kunnen, zul je merken dat je veel sneller en makkelijker een positieve mindset zal hebben tijdens de bevalling. Je kunt beter omgaan met de intensiteit van de weeën, je weet beter wat er op dat moment gebeurd in je lichaam waardoor je dit makkelijker kunt accepteren als onderdeel van het mooie process dat bevallen heet. Ook als het anders loopt dan gepland zul je door je goede voorbereiding, door goed te weten wat je wel en niet wilt en door bij jezelf te kunnen blijven toch mee kunnen gaan in dat wat er tijdens je bevalling gebeurd. En hierdoor heb je uiteindelijk toch weer het gevoel van regie en de regie over jezelf.

Regie

Na het lezen van de laatste bovenstaande zin, kom je hopelijk tot het inzicht dat regie over je bevalling, eerder een gevoel is dan echt daadwerkelijk de touwtjes in handen hebben, waar we eerder aan denken als we het over regie hebben.

Het gaat om het gevoel dat jij in charge bent, dat er naar je geluisterd wordt, dat er met je meegedacht wordt en dat je als een individu gezien wordt. Een individu met een eigen achtergrond, een eigen stem, met eigen wensen en eigen beweegredenen waarom je iets wel of niet wilt. En ook een individu dat zich goed voorbereid heeft, iemand die bij zichzelf kan blijven, iemand die weet hoe haar lichaam werkt en iemand die weet wat zij en haar baby nodig hebben.

En DIT, dit geeft kracht en het gevoel van REGIE!

Wil je nou meer weten of zelf ervaren hoe jij de regie bij jezelf kunt houden tijdens je bevalling? Meld je dan aan voor een proefles via onderstaande link:

Aanmelden

 

 

Chat openen
1
Stuur een WhatsApp!
Scan de code
Hallo, laat je bericht achter en ik reageer zo snel mogelijk!