En wat zijn de voordelen en nadelen?

WAARSCHIJNLIJK DENK JIJ TIJDENS JE ZWANGERSCHAP VAAK NA OVER WAAR JE WILT BEVALLEN, THUIS OF IN HET ZIEKENHUIS. MAAR HEB JE OOK AL EENS NAGEDACHT OVER HOE JE WILT BEVALLEN?

Als je zwanger bent moet je al vrij snel veel dingen regelen en heel veel keuzes maken. Het begint al met kiezen van je verloskundige en of je bepaalde onderzoeken wel of niet wilt, of je een zwangerschapscursus wilt doen, waar je wilt bevallen, welke kraamzorg je wilt na de bevalling, of je het geslacht wilt weten, wil je borstvoeding gaan geven, wat je in je geboorteplan wilt zetten, en dan voeg ik er nog één toe, hoe wil je bevallen? Hoe zie jij de bevalling voor je? Waar ben je? Lig je op bed tijdens de geboorte, en hoe lig je dan? Of zit je op de baarkruk of op bed of misschien kies je voor een verticale houding? OF misschien zie je jezelf in een bevalbad.

Wat zijn de voordelen?

Tijdens de zwangerschap van mijn tweede dochter wist ik al heel snel dat ik in bad wilde bevallen. Voor mij had dit alleen maar voordelen en uiteindelijk was het zo’n mooie en bijzondere ervaring, echt een bevalling helemaal vanuit mijzelf en vanuit mijn dochter. De verloskundige heeft letterlijk op een stoeltje ernaast gezeten.

Maar welke voordelen heeft een badbevalling?

  • Het warme water werkt ontspannend. Hierdoor maak je meer endorfine aan, zal de ontsluiting sneller vorderen en de bevalling soepeler verlopen.
  • Je kunt makkelijker van houding wisselen, hierdoor kun je beter naar je lichaam luisteren.
  • Het warme water zorgt ervoor dat je perineum zich geleidelijker opent waardoor de kans op inscheuren veel kleiner is.
    Omdat het bad hoog is, zit je echt in een ‘coconnetje’ en zullen er minder snel interventies plaatsvinden.
  • Je baby komt zachter ter wereld, dit is niet alleen fijn voor je baby, maar ook voor jou & je partner. Ook is het veel makkelijker om zelf je baby aan te nemen als je dat zou willen.

Zijn er ook nadelen van een badbevalling?

Ik zou bijna willen zeggen dat er geen nadelen zijn aan in bad bevallen maar dan ben ik niet helemaal eerlijk.

  • Bevallen in bad vraagt iets meer organisatie. Omdat je het bad op tijd moet opzetten kan het als minder praktisch ervaren worden. Ook kan het zijn dat als je lang in het bad zit, het tussentijds opnieuw gevuld moet worden met warm water, hiervoor moet je uit bad.
  • Ook kost het schoonmaken en opruimen na gebruik misschien iets meer tijd. Wel zijn de bevalbaden zo gemaakt dat je eigenlijk alleen de binnenhoes hoeft te verwijderen na het gebruik en het bad alleen met een doekje af hoeft te doen. Dit is dan wel weer handig en snel.
  • Helaas is bevallen in bad nog niet in alle ziekenhuizen standaard. Of ze bieden wel een badbevalling aan, maar dan moet je soms gebruik maken van een vast bad in de centrale badkamer en voor de persfase weer naar je kamer om vervolgens op bed te bevallen. Een andere nadeel is dat ziekenhuizen vaak maar 1 bad beschikbaar hebben, dus ze kunnen niet garanderen dat jouw wens ook vervuld kan worden.
  • Een ander nadeel is dat je wel voldoende ruimte moet hebben om het bad op te kunnen zetten. Dit omdat twee zijdes van het bad vrij moeten zijn staan zodat de zorgverlener(s) er van twee kanten makkelijk bij kan. Maar gelukkig zijn er twee formaten bevalbad waardoor je altijd wel een bad kunt kiezen die bij jou en jouw situatie past.
  • En een ander nadeel is dat je je teleurgesteld kunt voelen als je toch niet in bad kunt bevallen. Dit is natuurlijk iets dat je niet altijd in de hand hebt en op dat moment los moet kunnen laten.

Andere tips & tricks

Wil en kun je dan toch echt in bad bevallen, dan heb ik nog een aantal nuttige tips:

  1. In bad gaan: ga in bad als jij daar behoefte aan hebt. Je kunt dit niet verkeerd doen, zelfs als het bad nog niet helemaal gevuld is kan de veiligheid van het bad en het warme water je al rust en ontspanning geven.
  2. Controles: ook als je in bad zit kan het zijn dat de zorgverlener(s) controles willen uitvoeren, dit kan in de meeste gevallen gewoon in bad. Overleg van te voren welke controles in bad gedaan kunnen worden zodat je zo min mogelijk gestoord wordt als je in je beval bubbel zit.
  3. Weeën: het kan zijn dat door het warme water de weeën in kracht afnemen. Mocht dit zo zijn ga dan even uit bad en ga bewegen, of even naar de WC. Hierdoor zullen de weeën weer op gang komen en kun je weer het bad in om vervolgens weer in de die relaxte toestand te komen.
  4. Baby: als je baby geboren wordt, ademt je baby nog niet meteen, de longen gaan pas open als je baby voor het eerst in contact komt met de lucht buiten de baarmoeder. Daarom is het heel mooi als je je baby langzaam en rustig (zelf) uit het water tilt. Hierdoor krijgt je baby een zachte overgang en vaak hebben de baby’s nog niet door dat ze geboren zijn en duurt het even voordat ze gaan huilen.
  5. Bijzonder: wil je jouw badbevalling extra bijzonder maken? Denk dan eens na om lichtjes in bad te leggen. Je kunt bijvoorbeeld led draad verlichting op batterijen gebruiken. Deze plaats je onder je binnenhoes voordat je het bad vult met water.
  6. Herstel: wil je sneller herstellen, dan kun je overwegen om Dode zeezout toe te voegen aan het water. Het Dode zeezout zorgt ervoor dat je minder energie verliest en beter en sneller herstelt door mineraalverlies van o.a. het zweten tegen te gaan. Hierdoor voel je je minder suf en rozig door het warme water en ben je dus nog alerter tijdens en na je bevalling.

Zo nu heb je alle informatie om voor jezelf na te gaan of wel misschien ook in bad wilt bevallen.

Ben jij ook enthousiast geworden over een badbevalling? Bezoek dan mijn website om een bad voor jezelf te reserveren. Ook kun je daar meer informatie vinden m.b.t. de formaten, de prijs en verhuur periode.

Heb je nog vragen? Mail (lieke@lmjgeboortegeluk.nl) of app (06-43801153) me dan.

Ik wens je heel veel succes met jouw (bad) bevalling.

Liefs Lieke

Chat openen
1
Stuur een WhatsApp!
Scan de code
Hallo, laat je bericht achter en ik reageer zo snel mogelijk!