Je hebt je zorgvuldig voorbereid. Je weet wat je wil. Misschien droomde je van een thuisbevalling, of van een rustige bevalomgeving met weinig interventies. En dan gebeurt het: de verloskundige stelt voor om naar het ziekenhuis te gaan. Ineens wordt je bevalling ‘medisch’. Wat betekent dat? En hoe kun je in die situatie toch dichtbij jezelf blijven?
Wat betekent het om ‘medisch’ te worden?
Een bevalling ‘medisch’ noemen, betekent dat er op enig moment een reden is voor extra medische begeleiding. Denk aan langdurig gebroken vliezen, een trage ontsluiting, meconium in het vruchtwater of zorgen rondom de hartslag van je baby. Je wordt dan overgedragen van je verloskundige naar het ziekenhuis.
Voor veel vrouwen (en hun partners) voelt dat als een grote omslag. Plots verandert het vertrouwde plaatje. Je bent niet meer ‘in regie’, maar overgeleverd aan een team dat je niet kent. En toch: juist in die momenten kun je krachtig zijn.
Wat je kunt doen als je wordt overgedragen
- Adem en blijf in contact met jezelf
Het is logisch als je schrikt of je teleurgesteld voelt. Laat die gevoelens er zijn. En gebruik je ademhaling, zoals je misschien geoefend hebt, om even naar binnen te keren. Je bent nog steeds aan het baren. Je lichaam doet het werk. Jij blijft de hoofdrolspeler. - Vraag wat er precies aan de hand is
Laat uitleg geven in begrijpelijke taal. Wat is de reden voor de overdracht? Wat betekent het concreet? Welke opties zijn er nog wél?
Medisch worden betekent niet dat je nergens meer iets over te zeggen hebt. Je kunt blijven kiezen.
De BRAINS-methode kan je hierbij enorm helpen. Iedere letter in het woord BRAINS staat voor een vraag die jullie kunnen stellen bij keuzes of beslissingen. Het helpt je om rustig en bewust te blijven in het moment.
💡 Wist je dat je tijdens mijn bevalcursus deze handige BRAINS A5-poster krijgt?
- Houd je geboortewensen of visie erbij
Misschien had je een geboortewens of bevalplan opgesteld. Pak het er nog eens bij, of laat je partner dat doen. Veel ziekenhuizen staan open voor jouw wensen, zeker als ze helder en realistisch zijn. Denk aan: weinig prikkels, gedimd licht, eigen muziek, van houdingen wisselen, geen onnodige interventies, delayed cord clamping, skin-to-skin.
➡️ Deze wensen of visie zouden niet hoeven te veranderen, ook al heb je nu een medische indicatie.
Ik adviseer daarom altijd om vooraf na te denken over drie scenario’s in je geboorteplan. In de template die je ontvangt na de bevalcursus aan huis, staan drie belangrijke onderdelen:
- Jouw voorkeuren: sfeer en wensen tijdens een fysiologische bevalling
- Medische interventies: je overwegingen bij mogelijke procedures (scenario B)
- Keizersnede: het scenario dat je liever vermijdt, maar wél voorbereidt, juist om rust, vertrouwen en kracht te voelen, mocht het toch gebeuren.
- Je partner als steunpilaar
Wanneer je wordt overgedragen en er sprake is van een medische indicatie, neem dan samen even een moment. Wat betekent dit voor jullie? Wat gaat er gebeuren? Even bewust stilstaan helpt om niet overvallen te worden, en om je makkelijker over te geven aan wat nodig is.
Als jij je kunt overgeven aan het proces, kan je partner jouw bewaker zijn. Bespreek van tevoren hoe hij of zij jouw wensen kan verwoorden. Dat geeft rust en vertrouwen, ook als het anders loopt dan gehoopt.
Je bént niet ineens patiënt
Een medische bevalling betekent niet dat je het ‘verkeerd’ doet, of dat je hebt gefaald. Soms vraagt het proces gewoon om iets anders dan gepland. Maar jouw kracht, jouw zachtheid, jouw overgave? Die blijven. Ook in een ziekenhuiskamer. Ook als er artsen om je heen staan.
Bevallen is geen exact pad. Het is een reis. En ook al kies je voor een natuurlijke route, soms komt er een afslag die je niet verwacht. Vertrouw dan dat je ook dáár je geboortegeluk kunt vinden, in het meebewegen, in het blijven voelen wat jij nodig hebt, in het terugkomen bij jezelf.
Voorbereiden op het onverwachte
In mijn persoonlijke begeleiding aan huis besteed ik juist aandacht aan deze situaties. Want een goede voorbereiding is niet alleen weten wat je wil, maar ook weten hoe je flexibel kunt blijven als het anders loopt.
Wil je leren hoe je in álle situaties dichtbij jezelf kunt blijven, ook als je wordt overgedragen? Bekijk mijn aanbod of stuur me gerust een berichtje.
Je hoeft het niet alleen te doen.